MerjaKyllönen

Eristäytyminen ei ratkaise yhteiskunnan ongelmia

Kaksi viikkoa Brexit äänestyksestä, ja Britannia on tuuliajoilla.
 
Pääministeri on eronnut, Brexit-leirin keulahahmo Boris Johnson on pelattu ulos, ja nyt EU-vastaisen Ukip-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage on myös ilmoittanut jättävänsä uppoavan laivan. Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn taistelee paikastaan puolueen sisäisten ristiriitojen keskellä.
 
Skotlanti haluaa uuden äänestyksen itsenäisyydestään, ja Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille mahdollisesti nouseva raja herättää huolestusta rauhanprosessin suhteen. Lakifirma Mishcon de Reya on The Guardianin mukaan haastamassa Britannian hallituksen oikeuteen artiklan 50 pohjalta. Heidän mielestään Brexit-päätöstä ei voida tehdä ilman äänestystä parlamentissa ja kansanäänestys on lopulta vain neuvoa-antava. 
 
Mielenkiintoista nähdä, mitä tästä sopasta vielä tulee, kun pörssikurssit höyläävät edestakaisin ja tietysti kauppa käy osakemarkkinoilla. Punnan hinta huilailee ja markkinat tutkailevat tilannetta. 
 
Selvää on vain se, että lopulta kaikki viulut tulevat kuitenkin veronmaksajien maksettavaksi. Kyynisesti voisi arvella, että tästä kehittyy vielä kallis hinta populistisille puheille ja köyhimmät toimivat jälleen maksajina.
 
Alkaa vaikuttaa, että EU:sta eroamisen seuraukset ovatkin dramaattisimmat juuri briteille itselleen. Moni äänesti ”muutoksen” puolesta, mutta muutoksen kapteeniksi ei näytä tungosta olevan. Theresa May ja Michael Gove näyttävät nousevan lähes ainoina vapaaehtoisina tarjolle Britannian johtoon.
 
Kukaan ei voi vielä tietää Britannian eroamisen kaikkia seurauksia. Vaikka tietoa eroamisen varmoista seurauksista oli ennen äänestystä yllin kyllin, on varmasti totta, että moni ei halunnut välittää tiedosta ja äänesti tunteella.
 
Tyytymättömyys ja epätoivo saivat erokampanjassa myös rasistisia sävyjä, mutta itse en usko, että Brexitissä on kyse pelkästään maahanmuuttajista. Britannian omat johtajat ovat itse tehneet poikkeuksellisen kovaa ja oikeistolaista politiikkaa, ja ihmiset näkevät asioiden huononevan ympärillään. 
 
Heille ei ole merkitystä sillä, kuka heidän tilaansa on suurin syyllinen. 
 
Erokampanja kaatoi ongelmat onnistuneesti EU:n syyksi; nyt Britannia jää setvimään yhteiskuntansa ongelmia ihan itse.
 
Britannia on surullisella tavalla jakautunut luokkayhteiskunta. ”Eliitin EU:ta” vastaan kampanjoineet poliitikot ovat itse osa eliittiä, joka kannattaa eliitin Britanniaa. EU:ssa brittioikeistoa on harmittanut erityisesti EU:n pyrkimys suojella työntekijöitä, ympäristöä ja hyvinvointivaltioita palkkojen polkemiselta, veronkiertäjiltä ja pankkien keinottelulta.
 
Britannia onkin onnistunut estämään työntekijöiden oikeuksien parantamisen, vaikka se on välttämätöntä vastineena työvoiman vapaalle liikkuvuudelle. Britit ovat estäneet pankkien sääntelyn ja veroparatiisien sulkemisen, vaikka ne olisivat välttämättömiä vastineita pääoman vapaalle liikkuvuudelle. 
 
Työväelle ja heikompiosaisille saattaa kyyti itsenäisessä konservatiivi-Britanniassa olla kylmää. Eurooppalaiselle vasemmistolle ja hyvinvointivaltioille Brexit voi olla jopa helpotus: joko nyt pääsisimme uudistamaan EU:ta? 
 
Parempaakaan vaihtoehtoa valtioiden rauhanomaiselle yhteistyölle en näe. Euroopan on joka tapauksessa toimittava yhdessä mm. veroparatiisitalouden purkamiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. 
 
On vaikea nähdä miten se onnistuisi paremmin valtioiden välisissä erillisissä neuvotteluissa kuin vaikka Euroopan kansojen demokraattisesti valitsemassa europarlamentissa.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Avoimia ovia kannattaa vain sellainen, joka ei itse joudu pilkkomaan polttopuita. Oven kun voi kuitenkin näppärästi tarvittaessa avata, jos on itse jonnekin lähdössä tai on kutsuttuja vieraita tulossa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Näin kesäsäillä avoimia ovia kannattavat nekin, joilla on hiki eikä ilmastointia.

... ja jos seuralaisena on vain peseytymättömät peräkammaripojat, kutsumatonkin vieras on hyvä lisä ankeaan arkeen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"... ja nyt EU-vastaisen Ukip-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage on myös ilmoittanut jättävänsä uppoavan laivan. "

Ei jätä. Farage on ilmoittanut pysyvänsä EU:n parlamentissa kautensa loppuun asti.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Tämä on sitä poliitista hämäystä, että britit eristäytyvät Euroopasta ja sitten Euroopan rauhakin on vaarassa. Sveitsi se vasta onkin eristäytynyt eli on siellä Impivaarassa ja silti se on Euroopan kansainvälisin maa. Ei uppoa minuun tämä naula.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ollila

Jotain kertoo, että Sveitsi on juuri vetänyt EUn jäsenyysanomuksen takaisin. Sitä vain ei uutisankkurimme jostain syystä kerro.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sveitsi ei ole koskaan varsinaisesti aikonut hakea EU:n jäsenyyttä. Tästä(kin) asiasta siellä on tietysti kansanäänestyksiä järjestetty. Maaliskuussa liittoneuvosto päätti luopua kymmenen vuotta ylläpidetystä "optiosta".

Islannin vetäydyttyä jäsenehdokkaiden jonossa ovat Serbia, Montenegro, Albania, Makedonia ja Turkki. Kukaan ei ihan lähivuosina odota laajenemisen toteutuvan.

Sveitsin ja EU:n välillä on satoja sopimuksia, mutta parhaillaan vapaa liikkuvuus on aiheuttamassa huomattavia ongelmia. Lähinnä Sveitsille eikä EU:lle. ETA-jäsenyyden tapainen Sveitsin sisämarkkina-asema saattaa päättyä helmikuussa 2017.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Britit nähneet mihin Brysselin avaamat avoimet ovet johtavat. Kestääkö Suomi ja sosiaaliturvamme loppukesästä 100 000 uudisasukasta? Nähdäkseni hyvinvointivaltiomme tänäänkin elää velkarahalla ja Kreikan velkojen lisäksi maamme huomenna maksaa Italiankin lainoja. Ja, syksyllä jälleen vietämme presidentin suojeluksessa asunnottomien yötä.

Onnittelen kuningaskuntaa toimivasta demokratiasta.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Erinomaisia kitetytyksiä.

"Parempaakaan vaihtoehtoa valtioiden rauhanomaiselle yhteistyölle en näe. Euroopan on joka tapauksessa toimittava yhdessä mm. veroparatiisitalouden purkamiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. On vaikea nähdä miten se onnistuisi paremmin valtioiden välisissä erillisissä neuvotteluissa kuin vaikka Euroopan kansojen demokraattisesti valitsemassa europarlamentissa."

Juuri tämä on se logiikka, joka jokaisen pitäisi tajuta. Nämä ovat joka tapauksessa rajat ylittäviä kysymyksiä, ja jos niitä ei käydä EU:ssa, niitä käydään perinteiseen malliin täysin suljetuissa hallitusten väisissä neuvotteluissa. Se olisi askel taaksepäin.

Väitteet EU:n epädemokraattisuudesta ja valtavasta byrokratiasta ovat hataralla pohjalla, kuten tässä kirjoittelin: http://ahtoapajalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219...

Ongelmia on sekä jäsenmaissa että EU:ssa. EU ei ole jäsenmaihin nähden erityinen ongelmapesäke.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kirjoitatte kyllä molemmat sellaista "toivotaan, toivotaan"-huuhaata, että alan ihmettelemään seuraatteko lainkaan uutisia?

Ikävää, ettei minulla ole aikaa juuri nyt antaa esimerkkejä, mutta niitä löytyy jonkin veraan minun facebook-seinältä.
E i sen puoleen, ne uutiset siellä ei ole se varsinainen ongelma, mutta antanee osviittaa.

Henry

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Enpä ole brexitin jälkeen paljoa muuta ehtinyt tehdäkään kuin lukea uutisia. Ehkä luemme eri uutisia? Kerro toki parhaat lähteesi.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Ei ole mikään ongelma kullekin maalle laatia sellainen lainsäädäntö, että yritystasolla rahat eivät valu veroparatiiseihin. Kysymys on pelkästä halusta

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko vasemmistoliiton Kyllönen seurannut kuinka euroalueen pankit jaksavat? Taitaa Italiasta kohta tulla kyselemään tukea vasemmistoliiton veronmaksajiltakin jos muutama miljardi olisi heittää. Kyllä on hyvin pullat uunissa euromaissa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Omaa armeijaa ruvetaan (jatko)kehittämään sekä EVM-pankkia.
Liitovaltioitumiseen mennään ja lujaa.

Kyllönen tietänee EVM-pankin 'säännöt', koska oli itse äänestämässä siitä six-packissä.
Ihan oikeastiko uskot, että EUssa kyse on vain rauhasta ja kaupan edistämisestä?

http://www.voltairenet.org/article192564.html

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Why this is important
The European Commission wants to rush through the CETA trade agreement without giving our elected representatives a say. We cannot allow our parliaments to be undermined like this. This is not about devolving responsibilities from the EU to member states, but about respecting the existing regulations - regulations that were put in place for a reason.

Please sign our appeal calling on EU heads of government to oppose the Commission’s plans. Jean-Claude Juncker, President of the European Commission, wants to exclude our parliaments from the trade deal’s ratification process. If this is allowed to happen for CETA, it’s likely that TTIP will be rushed through as well. Ultimately, the European Commission seeks to undermine our democracy just to appease investors and erode our democratic rights."

https://act.wemove.eu/campaigns/ceta-democracy?utm...

P.S. Olethan Merja allekirjoittanut tämän vetoomuksen?

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Katsoisit edes Kansallisteatterin näytelmän, joka perustuu faktoihin:

http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219505-yhtei...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Merja!
Puoluetoverisi Esko Seppänen:
"Euroopassa federalistit ovat ajaneet sekä EU:n että Emun syvään kriisiin. On tehty liian paljon liian nopeasti, eivätkä kansat ole pysyneet vauhdissa mukana.

Tulos on sitten tämä: EU on toimintakyvytön yhteisen politiikkansa, rahansa ja demokratiansa puolustamisessa markkinoita, oman edun ajamista ja ahneutta, todellista kansanvaltaa sekä alkaneen kansainvaelluksen lieveilmiöitä vastaan."

https://www.facebook.com/esko.seppanen.33/posts/10...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"BRITANNIAN EU-eroa koskevasta kansanäänestyksestä on kulunut alle kaksi viikkoa, ja Euroopassa itää jo uusi kriisi.
Se orastaa Italiassa. Pääministeri Matteo Renzi painii kahden ongelman kanssa: Italian pankit tarvitsevat ehkä jopa 100 miljardin euron pääomaruiskeen, ja samaan aikaan maa valmistautuu kansanäänestykseen, joka voi johtaa Renzin eroon.
Lokakuussa pidettävä äänestys koskee virallisesti maan senaatin asemaa, mutta käytännössä se on Renzin luottamuslauseäänestys, sillä hän on luvannut erota, jos hänen puoltamansa kanta häviää.
Jos Renzi lähtee, Italiassa voidaan järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit.
Ennenaikaiset vaalit olisivat maan populistipuolueiden mieleen. Ne ovat jo luvanneet kansanäänestyksen eurosta.
Toisin sanoen panokset Italian politiikassa voivat lähiviikkoina ja -kuukausina olla jopa kovemmat kuin Britanniassa.
ITALIAN pankit ovat jo pitkään herättäneet levottomuutta euroalueen rahoitusmarkkinoilla."

http://www.hs.fi/talous/a1467605588067

Laitan lisää myöhemmin.

Henry

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Eristäytyminen ei itsessään ratkaise, mutta jos olet ulkoistanut päätäntävallan ja sitä päätäntävaltaa ei osata käyttää tehokkaasti tai käytetään sinun haitaksesi, silloin sinun täytyy ottaa se päätäntävalta itsellesi. Jos et ota, ansaitset kaiken, mitä seuraa.

EU on läpeensä korruptoitunut ja kyvytön ratkaisemaan mitään muita ongelmia kuin sen, kuinka puhaltaa jäsenmaiden rahat mahdollisimman tehokkaasti yksityisten tahojen taskuihin.

Ei pysähdy ilmastonmuutos tai veroparatiisit, mutta rahaa siirrellään. Jos rahansiirtely ratkaisisi ongelmia, paratiisissahan tässä jo elettäisiin. Veroparatiisien pysäyttämiseen toki on motivaatiota, sillä se on rahaa pois eurobyrokraatin taskusta ja pois hänen mielipuolisista projekteistaan. Ärsyttäähän se veroista vapaata komissaaria, kun hänen rahojaan pimitetään.

Eurokriisissä kytevässä Suomessa tehdään sisäistä devalvaatiota ja vaikka palkat ovat EU:n ja euron myötä nousseet, ruoan hinta ja elämisen hinta ovat nousseet samaa tahtia. Taisi olla 41% korotus ruoan hinnassa.

Entäpä sosiaalitukien korotukset? Ainakin soppajonot kuulema kasvavat. Se on kumma, miten vasemmistoliitto heittää köyhät joukkohautaan, kun kyse on EU:n pyhästä lehmästä.

Vapaa kauppa on mahtava juttu. Vapaa liikkuvuus verrattuna aikaisempaan lähes merkityksetöntä, mutta negatiiviset ilmiöt ovat toki kaikkien nähtävillä. Liittovaltio ja eurovaluutta ovat projekteja, joista on haittaa suurimmalle osalle ja hyötyä muutamalle.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Miksiköhän EU sitten eristäytyy niin kovasti eurooppalaisista? Niinhän primääristi rauhanhankkeeseen keskittyneelle N-liitolle pakkoluovutetun Sallankin osat eristettiin toisistaan, vaikka suomalaiset eivät sitä olisi halunneet...

EU:sta on tullut Euroopalle jättiongelma ja eurooppalaisille painajainen, joka on kärjistänyt ongelmia silloinkin, kun se jakaa ongelmallisille jäsenkansoilleen sivullisten jäsenkansojen työn tuloksia tai rikkoo omia sopimuksiaan ja perusperiaatteitaan.

Ilkka Huotari

Tuskin Britannia on eristäytymässä. Tuo oli pelkkä olkiukko.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Britannia on vanha kauppa- ja merenkulkumaa. Se on käynyt kauppaa ympäri maailmaa jo ennen EU:ta ja tulee käymään sen jälkeenkin. Ei EU/ETA ole koko maailma.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ehkä ei, mutta 47% Britannian viennistä kuitenkin. Joko brexit-päätöstä ei tehdä tai britit nöyrtyvät norjalaiseen ratkaisuun.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #32

Ei UK:n vienti Eurooppaan kokonaan tyrehdy, vaikka EU määräisi tullin. Tuodaanhan EU:n alueelle tuotteita myös nykyisen EU:n ulkopuolelta.

Ja sama toisinpäin. Jos Brittein saarilla ei kasva tarpeeksi metsää, joutuvat he ostamaan sellua Suomesta, vaikka he itse panisivat sille jonkun tullin.

Käyttäjän TapaniMoilanen kuva
Tapani Moilanen

Kyllä kyyti oli kylmintä työläiselle entisessä Neuvostoliitossa ja tällä haavaa ihailemassasi Venäjällä.Minun velat on sinun velkoja mutta sinun tulot on minun tuloja.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vasemmistoliiton edeltäjät SKP ja SKDL halusivat Suomea enemmän Stalinin Neuvostoliiton yhteyteen. Nyt Vasemmistoliitto jatkaa tätä SKP/SKDL perinnettä EU:n kanssa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kaipaavat Stalinin tapaista voimakasta johtajaa. Vahinko, että Euroopan presidentillä Herman Van Rompuylla on karismaa kuten tiskirätillä, N. Faragen värikästä kuvausta käyttääkseni.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Joo ja Juncker esiintyy vielä juovuksissa ja Putin ei näille jostain syystä kelpaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #25

Junckerissa personoituu EU:n ydinpiirre: patalaiska, tahdittomasti käyttäytyvä juoppo.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #29

Lisäys: Luxemburgin veroparatiisin ex-pääministeri, joka etsii valtaa loistoa, mutta tuloksena on sarja käänteisiä Midaksen kosketuksia...

Jukka Lampinen

EEC kauppaliitto oli tosiaakin paljon parempi liitto, sillä oli kaikki Kyllösen hehkuttamat edut mutta ei haittoja.
EU:un puolustaminen alkaa näyttämään aika epätoivoiselta, puolustustus puheet on kuin kaunista runoa, ilman faktoja.
Kuinka valtava helpotus meille olisikaan jos voisimme palata entiseen EEC:hen, muttta ei, nyt on vain jatkettava epätoivoista selittelyä.
Velka ja vastuu taakka, murskaa lähes kaikkien EU maiden talouden jos EU purkautuu, pakko mikä pakko.
Puolueet on nyt laidasta laitaan paniikissa, toistaka nyt tunarit sitten sama virhe kuin maahanmuutossa ja niin te aivan varmasti teette.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Melkoisen halki-pokki-pinoon on väittää Brexitin kannattajia Britannian eliitiksi. Kyllä EU-kriittisissä on kaikenlaista kansaa, rasisteista kuninkaallisiin, mutta niin on EU:n kannattajissakin. Kummallakin puolella jyräävät tunteet, mutta järkeä löytyy paljonkin – aidan molemmilta puolen.

Ks. http://ollirehn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219589-eu...

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Politiikasta en paljoa ymmärrä. Aihehan on mitä mielenkiintoisin. Yli puolue - ja aaterajojen.

Entä mikä on Suomen ja suomalaisten todellinen tilanne EU:n suhteen?

Tuleeko perussuomalaisten nuorten avaama kansanäänestysaloite Suomen EU-jäsenyydestä sittenkin myöhässä?

 Kuinka tiukasti olemme jo erilaisten sitoumusten (EVM, EVVR jne.) kautta betonoituja EU-liittovaltion ytimiin?

Joten voisivatko hallitus ja oppositio verkoistoineen avata sitä, mitä kaikkea meille äänestäjille jätettiin mediassa kertomatta, kun perustuslakia "uudistettiin" 2007-2011?

Alkutilannetietoa netistä:
perustuslain tekstien vertailu Taxell

Sitten vuoden 2011 tilanteisiin Uusi Suomi - verkkolehdessä:

Timo Soini toivottomassa tilanteessa: ”Käsittämätöntä nöyristelyä”
Teppo Ovaskainen
Uusi Suomi - 21.10.2011 10:55

- Timo Soinin on vaikea ymmärtää keskustaa.

”Kuka sen vallan ottaa takaisin EU:sta?”
–Nyt oppositio voisi näyttää hallitukselle kaapin paikan ja kaataa tämän.

Ihmettelen, että keskusta rupeaa hallituksen monojen rasvaajaksi, hän tuhahtaa.

Myös vasemmistoliitto ja kristilliset saavat kipakkaa palautetta; molemmat vastustivat perustuslain muutosta oppositiossa, mutta ovat nyt hallituksen kelkassa.

–Ei ihme, että politiikan uskottavuus on mitä on.

Perussuomalaiset eivät näe Suomen hyötyvän EU-jäsenyyden kirjaamisesta mitenkään. Päinvastoin haittaa siitä on, väittää Soini.

–Kansansuvereniteetti ja itsenäinen päätösvalta tarkoittavat sitä, että valta kuuluu Suomen kansalle, joka valitsee itselleen kansanedustajat. Kansanedustajilla ei kuitenkaan ole oikeuttaa luovuttaa tätä suvereniteettia kenellekään muulle, esittää Soini pääperusteen vastustukselle.

–Kuka sen vallan ottaa takaisin EU:sta? Kansanedustajat voi vaihtaa, van Rompuyta ja kumppaneita ei.

Perussuomalaiset pelkäävät vallan siirtyvän EU:lle

Perussuomalaiset epäilevät, että perustuslakiin kirjattu maininta EU-jäsenyydestä voi väärin käytettynä siirtää yhä lisää päätösvaltaa Suomelta unionille.

”Maininta saattaisi yhdessä perustuslain pykäliin 94 ja 95 ehdotettujen muutosten kanssa antaa nykyistä väljemmät mahdollisuudet tulkita mm. toimivallan siirrot varsinkin Euroopan unionille siten, ettei niistä tarvitsisi päättää eduskunnassa perustuslainsäätämisjärjestyksessä, vaan eduskunta voisi hyväksyä toimivallan siirrot äänten enemmistöllä tai päätöksellä, jota on kannattanut kaksi kolmasosaa annetuista äänistä”, toteavat perussuomalaiset vastalauseessa, jonka he jättivät perustuslakivaliokunnan mietintöön.

–Uhkana on se, että EU:n valta asetetaan kansanvallan yläpuolelle, yksinkertaistaa Soini.

Perussuomalaiset ihmettelevät hinkua kirjata EU-jäsenyys lakiin, kun jäsenyydestä joka tapauksessa on olemassa kansainvälinen sopimus. Tämän sopimuksen Suomi voisi koska tahansa irtisanoa eduskunnan enemmistön päätöksellä.

–Eihän perustuslaissa olemassa mainintaa YK-jäsenyydestäkään, ja siihen Suomi on kuulunut paljon pidempään, sanoo Soini.

Lue lisää osoitteessa:
 http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/117039-timo-soini-toivottomassa-tilanteessa-%E2%80%9Dkasittamatonta-noyristelya%E2%80%9D

Hyviä hakusanasettejä nettiin:
HE 60/2010 Sari Essayah
LJL 3/2011 Paavo Arhinmäki
Fipo-laki

Mielenkiintoista kuulla ennen Suomi 100 - juhlavuotta, että mitä siis tapahtui ja tosiasiassa sovittiin vuonna 2011 voimaan saatetussa perustuslain "uudistuksessa"? Yli puolue-, etujärjestö - ja aaterajojen.

Ja miksei vieläkään suurin osa suomalaisista tiedä tämän, hiljaisuudessa tapahtuneen vallan siirron suuruutta EU-liittovaltion suuntaan?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyllä nämä kommarit luikkivat vielä porukalla Isä-Putinin selän taa!

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Vasemmisto (Kyllönen) kutsuu Brexitin puuhamiehiä Britannian eliitiksi ja oikeisto (Vartiainen) on taas sitä mieltä, että Brexitin takana olivat luuseriäänestäjät eli saarivaltakunnan köyhimykset. Kristillisdemokraattien mielestä Brexit on itse Perkeleen juoni ja RKP syyttää tietenkin Venäjää. Keskusta syyttää pientä ihmistä ja SDP syyttää Kekkosta.

Jukka Lampinen

Silloin kun oli EEC, niin kritiikkiä ei juurikaan ollut, kaikki oli tyytyväisiä.
Jokaisen on pakko myöntää, että EU on epäonnistunut, siihen ei koskaan olisi pitänyt siirtyä.
Nyt on vain EU:ta alettava vähitellen purkamaan ja palattava EEC:hen.
Hallittulla alasajolla vahingoilta vältytään, 10 vuoden siirtymä EEC järjestelmään takaisi hyvän lopputuloksen.
Ei enää eroja, mutta hallittu muutos, olisi ihan realistinen vaihtoehto.

Toimituksen poiminnat