MerjaKyllönen

CETA tulee, perustuslaki joustaa?

Vuosia on puhuttu EU:n demokratisoinnista. Parlamentille on vaadittu lisää valtaa lainsäädäntöprosessia ja sitä on myös saatu. sitten on niitä tilanteita, joissa sitä valtaa ei vaan haluta käyttää. Kuten Kanadan kanssa solmittavan CETA-kauppasopimuksen kohdalla. Sen sijaan että EP valiokuntineen voisi käydä perusteellisesti läpi 1600-sivuisen sopimuksen, diiliä kiirehditään nyt mahdollisimman nopeasti ratifioitavaksi. Kolme viikkoa sitten allekirjoitettu sopimus aiotaan hyväksyä, parlamentin joulukuun täysistunnossa yksinkertaisella kyllä/ei -äänestyksellä. 

Tästä on demokratia kaukana.  Eilen parlamentin enemmistö äänesti myös että sopimusta ei ole tarpeen tarkastella laillisuusnäkökulmasta, vaikka esimerkiksi 101 oikeustieteen professoria 24:sta maasta on arvioinut että CETAn sisältämät investointisuojan säädökset ovat vastoin EU:n jäsenvaltioiden perustuslakeja ja EU:n tunnustamia perusoikeuksia. Kauppapolitiikassakin oikeusvaltioperiaate näyttää joutavan roskakoriin.

Kollegani Hannu Takkula julkaisi kirjoituksen, jossa hän arvioi meidän oikeudellista tarkastelua vaatineiden meppien olevan populisteja. Tämän kirjoituksen luettuani ymmärrän Keskustan pääministeripuolueena valitseman poliittisen linjan, jossa kaikki on ollut kauppatavaraa jo pitkään. 

Tämä on saatu tuta niin Metsähallituksen yhtiöittämisen kuin muiden julkisten palveluiden yhtiöittämisen ja hankintapelisääntöjen muutosten mm. sosiaali-, terveys- ja teknisten palvelujen (jätehuolto ja jätteenkäsittely) osalta. Nyt, kun voimme nähdä myös oikeusvaltioperiaatteen olevan kaupan, hallituksenkin linja avautuu selkeämpänä.

Minulle oikeusvaltioperiaate ei ole myytävänä. Euroopassa vapaan kaupan sokeat puolustajat pitivät kriisikokouksiaan piskuisen Vallonian uhatessa koko CETA-sopimuksen allekirjoittamista. Minulle se on osoitus demokratian toimimisesta, kun jäsenvaltiot ovat valmiita puolustamaan perustuslakiaan uhkaavia sopimuselementtejä. 

Kaupankäynti ja yhteiset sopimukset pitää laatia sellaisten periaatteiden mukaan, joilla sopimusosapuolet ovat lähtökohtaisesti samalla viivalla eikä oikeusvaltioperiaatteesta tingitä tai ujuteta sopimukseen elementtejä, joilla ei itse asiassa ole mitään tekemistä rehdin kauppapolitiikan kanssa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suomen ja monen muun pienen länsimaan menestys perustuu vapaalle kaupalle. Ajatellaan vaikka Nokian nousua maailman huipulle. Kaikki suomalaiset saavat kiittää onneaan siitä, ettei silloin vielä vasemmistopopulistien ääni kuulunut maailmalla.

Kyllä, Vallonian ja Suomen perustuslakien tulee joustaa, jos joku pölvästi on lisännyt niihin tarpeettomia kaupan esteitä

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tuu pois sieltä Brüßelin sikaarin käryistä. Ei siellä suomalaisia kuunnella tai ei ainakaan ole mitään vaikutusvaltaa. Suomi irti EU:sta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

CETA:sta sivumennen pitäisi osata ottaa huomioon Trumpin vaatima halu: Amerikkalaisten etu pitää olla edellä. Siinä mielessä TTIP-sopimus kaatuu melko varmasti, koska amerikkalaiset olivat vastustamassa niitä ehdotuksia, mitä EU silloin asetti lakimuutoksineen.

Näillä näkymin TTIP ei myöskään toteudu yhtään mitään. Minä en vain ymmärrä sitä, että miksi media ei mielellään halua kertoa, että koskee myös TTIP-sopimustilannetta?

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Meksikon ja Kanadan entiset pientilalliset voisivat kertoa, kuinka mukavia vapaakauppasopimukset ovat. Meksikolaiset ovat orjatöissä passittomina amerikkalaisissa ryöstöfirmoissa, ja kanadalaiset ovat pakkomyyneet maansa Monsantolle ja muille gmo-roskaa ryöstöviljeleville agrijäteille. Myös USA:n keskiluokka on kovaa vauhtia katoamassa työpaikkojen hävitessä ja ostovoiman hiipuessa.

Eurovaluutan ja EU:n ihanan vapaakaupan ja avoimien rajojen myötä meilläkin on jo miltei 650 000 tästä ihanuudesta nauttivaa, mutta eihän se taloususkontoon hurahtaneita oikeistopopulisteja hetkauta. Kunhan vain saadaan pari miljoonaa suomalaista tekemään peruspäivärahalla pakkotyötä ja maksetaan sekin raha ulkomaisella velalla, niin Suuri ja Mahtava Talous vielä jonain päivänä hymyilee.

Entäs sitten, kun koittaa päivä, jolloin mitta täyttyy? Kaatui se Neuvostoliittokin mahdottomuuteensa. Tämäkin sokeroitu talousdiktatuuri saattaa hävitä historian tunkiolle yllättävän vikkelästi, kun viimeinen kupla poksahtaa.

Toimituksen poiminnat