MerjaKyllönen

Tervettä kilpailua vai jotain muuta?

Tehtyäni kirjallisen kysymyksen komissiolle Suomen traktorisäädösten asianmukaisuudesta EU-säädösten kanssa olen saanut jos jonkinlaista viestiä siitä, miten mepin ei pitäisi käyttää aikaansa moisten pikkuasioiden setvimiseen. 

Kyse on kuitenkin ihan siitä samasta terveestä kilpailusta ja harmaan talouden suitsimisesta, mitä olen poliittisen urani aikana aina edistänyt.

Olisi hassua ajatella, että samaan aikaan, kun EU:ssa tehdään maantiepuolelle tehdään lainsääntöuudistuksia, millä epätervettä kilpailua ja harmaata markkinaa ajetaan alas, pitäisi kotimaassa katsoa sormien raosta menettelyjä, jotka edistävät niitä.

Ei voi olla niin että tavarankuljetuksissa kilpaillaan samoista urakoista ja tehdään samoja hommia eri ehdoin. Toiset hoitavat esim. tienhoitoa ilman liikennelupaa, ilman ammattipätevyyttä, ilman työaikalakia ja ilman ajopiirtureita – ja muilta niitä edellytetään. Traktorilla voit tehdä samoja hommia kuin kuljetusyrittäjä, mutta vaikka viisi viikkoa samoilla silmillä. Siis ilman tietoakaan ajo- ja lepoajoista, jotka kovasti velvoittavat kuljetusyrittäjiä.

Polttoöljyllä ajaminen ei lie myöskään mikään ympäristöteko, kun samaan aikaan kuljetusalalla ollaan koko ajan siirtymässä puhtaampaan liikenteeseen, vaikka pakolla.

Ajatus lienee ollut tukea maatalousyrittäjiä mahdollisuudella laajentaa toimenkuvaa,  mutta kun isännät ja emännät jo nyt ovat uupuneita, työskentelevät ympäri vuorokauden ja ajavat vielä maaseudun taksitkin, niin en tiedä onko tämä uudistus ollut aidosti tarpeen. Ja mitenkähän maanviljelijät itse suhtautuisivat ajatukseen, että puolet viljelijöistä olisi vapautettu lainsäädännön vastuista ja velvoitteista ja toinen puoli joutuisi toimimaan tiukkojen pelisääntöjen alla? 

Huuto ja hammasten kiristyshän siitä seuraisi.

Pelisäännöt on pelisääntöjä ja ne on tehty noudatettaviksi. Ja nyt ei todellakaan ole kyse naapurin likakaivon tyhjennyksestä tai satunnaisesta halkokuorman ajosta mökin mummolle, vaan koko toimialan pelisäännöistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat